Glasbena šola

Pozdravljeni,

glasbena šola Forte deluje že 10. leto, na 30 let pedagoške podlage ustanovitelja Pirnat Alojza, prof. tolkal. Poučujemo predvsem tolkala (set bobnov, melodična tolkala, etno tolkala) in klavir / klaviature, na daljavo, preko spleta, pa tudi kitaro. Kljub akademski izobrazbi mentorjev, se ne omejujemo samo na klasično glasbo. Zaradi večletnih izkušenj v profesionalnih in amaterskih zasedbah različnih stilov, se lahko prilagajamo željam učencev in staršev ter podajamo poleg klasične glasbe  različne stile: rock, pop, jazz in etno. Vse s ciljem omogočiti učencu kar najširši pogled na glasbo. Tako učenje instrumentov ni nikoli dolgočasno, čeprav terja tudi trud in vadbo tehničnih prvin. Obenem je učenje inštrumenta in glasbenih veščin lahko tudi prijazen način vzgoje pomembnih življenjskih navad, zato spodbujamo sodelovanje staršev. Mlajši učenci se navadijo natančnosti, vztrajnosti, sodelovanja, javnega nastopanja, abstraktnega razmišljanja, discipline, ustvarjalnosti, pozitivne samopodobe itd. Starejši glasbeniki pa lahko ob vadbi instrumenta podaljšajo svoje mentalno zdravje v globoko starost, kar dokazujejo številne študije na področju raziskav demence, alzheimerjeve bolezni in splošnega psihičnega zdravja. Starostnih omejitev za učenje instrumenta praktično ni, vseeno pa priporočamo najnižjo starost 7-8 let.

Ker je ritem osnovna prvina glasbe, je poudarek na tem elementu, za razliko od ostalih šol. Mlajšim glasbenikom omogoča trdno osnovo v nadaljevanju njihove glasbene poti, vsem pa je najhitreje razumljiv. Tako so tudi prvi rezultati vidni že kmalu po začetku vadbe, kar je dobra spodbuda za mlajše učence. Obenem spodbujamo skupinsko igranje, v katerem učenci najbolj uživajo. Tudi sicer je namen učenja instrumenta, da glasbenik po končanem šolanju nadgrajuje svoje znanje v različnih zasedbah, od rock skupin, preko godb in orkestrov. Za tolkalce je značilno prav to, da svoje glasbene aktivnosti učenci po končanem šolanju, zaradi narave tolkalnih instrumentov, nadaljujejo v večji meri kot drugi glasbeniki. Obenem tako razvijajo tudi socialne veščine v (večinoma) zdravih okoljih.

Zavedamo se, da velika večina učencev ne bo profesionalnih glasbenikov, zato jih ne obremenjujemo preveč z glasbeno teorijo.  Znanje t.i. nauka o glasbi pridobivamo v praksi, saj se je velikokrat izkazalo, da suhoparno izolirano učenje glasbene teorije otroke odbija do te mere, da zaradi tega velikokrat prekinejo učenje instrumente, ki ga sicer radi igrajo. Poudarjamo osnovne prvine, branje ritma, not itd., vse, kar amaterski glasbenik res potrebuje. V primeru višjih ambicij, sposobnosti oz. talenta in želje učenca za nadaljevanje učenja na višji stopnji, pa namenimo več časa tudi nauku o glasbi. Z učenci in njihovimi učitelji glasbe na osnovnih šolah sodelujemo tudi v procesu učenja tega predmeta, prav tako pa sodelujemo v nastopih, ki jih organizirajo na njihovih šolah.  OŠ Mengeš, Samba Lele 

Pomemben element  učenja instrumenta je tudi razvijanje melodičnega in harmonskega posluha. V tem smislu spodbujamo učence, da se lotijo tudi melodičnih tolkal, ksilofona, marimbe itd. Tako krepijo poleg posluha tudi samozavest, ki je potrebna pri sodelovanju z ostalimi glasbeniki. Učenci  se preizkušajo tudi v improvizaciji, igranju po posluhu, nekateri učenci pa celo v komponiranju.

 Učenci si pri nas v okviru trgovine z glasbili lahko po ugodni ceni izposodijo ali kupijo s popustom, kvalitetne, strokovno preverjene instrumente (bobne, ksilofon) in pripomočke (udarjalke, notne zvezke, notne pulte in potrebno literaturo), zato staršem ni potrebno zapravljati dragocenega časa za iskanje le-teh. Instrumente tudi servisiramo, uglasimo itd.

Cena lekcij je ugodna, primerljiva s šolanjem v državnih glasbenih šolah, štejejo samo opravljene lekcije in ne pavšal, kot je praksa v omenjenih ustanovah. Ker poučujemo v lastnem studiu, je urnik lahko prilagojen potrebam staršev in otrok. 

Studio je sodobno opremljen, z vsemi potrebnimi instrumenti in ostalo opremo, ki omogoča spremljati nove trende in pedagoške prijeme. Smo tudi tehnično dovolj podkovani, da poteka komunikacija z učenci in starši preko vseh sodobnih komunikacijskih kanalov, ki se trenutno uporabljajo, možne so lekcije preko aplikacij skype, viber, zoom itd. 

Poleg ostalega nam lastni studio omogoča snemanje solističnih dosežkov naših učencev in skupin, npr. Cascara 

Učenci dobijo po končanem letniku potrdilo, lahko pa opravljajo privatni izpit v drugi glasbeni šoli, saj poučujemo po enakih ali višjih strokovnih standardih, kar dokazujejo tudi naši bivši učenci, ki delujejo v profesionalnih glasbenih vodah kot profesorji ali izvajalci. Za napredovanje na višjo stopnjo šolanja (konservatorij) po trenutni zakonodaji NI potrebno spričevalo o opravljeni nižji glasbeni šoli iz sistema državnih glasbenih šol. Pogoj za vpis na konservatorij za glasbo je izkazano znanje na sprejemnem izpitu, zato ta umetno ustvarjeni predsodek iz bivšega sistema odpade.

Lahko nas pokličete na 041 352 126 ali pišite na elektronski naslov.

Alojz Pirnat, prof.

Set bobnov izhaja iz začetkov jazz glasbe, danes pa je sestavni del glasbenih skupin različnih žanrov. Nepogrešljiv v rock, funk, blues, jazz, latino in ostalih skupinah. Bobnar je ’’motor ’’ skupine, skrbi za konstanten tempo in energijo. Zato temu instrumentu v žargonu rečemo tudi baterija. Za igranje je potrebno razviti dovolj motorike in ’’večopravilnost’’ naših možganov, saj je potrebno ritmično uskladiti različne ritme, ki jih igra vsaka roka ali noga posebej, neodvisno. Zato je igranje seta bobnov enako zahtevno, kot igranje ’’klasičnih’’ instrumentov, vsekakor pa bolj zabavno.

Primeren instrument si lahko izposodite tukaj.

Mali boben je osnovni inštrumet tolkalca, na katerem razvije osnovno tehniko igranja, ritmični posluh, občutek za dinamiko, odboj palice itd. Za vadbo tehničnih prvin ki jih je potrebno redno ponavljati, se lahko nadomesti z vadbeno podlogo (’’practice pad’’), (link na Forte) ki je tišja in bolj praktična. Mali boben izvira iz vojaških potreb, ker je bil dovolj glasen, zato so bobni na splošno znani kot glasen inštrument, manj znano pa je, da so lahko tudi najtišje glasbilo. Poslušajmo samo Ravelov Bolero

Melodična tolkala (ksilofon, marimba, vibrafon, zvončki) imajo ploščice ki so uglašene na določen ton, podobno kot klavir. Prav tako so ploščice razporejene kot pri klavirju. Vibrafon ima kovinske ploščice, marimba in ksilofon pa lesene. Z igranjem teh instrumentov razvijamo melodični in harmonski posluh. 

Primeren instrument si lahko izposodite tukaj.

Klavir / klaviature poučujemo na osnovni ravni, za razliko od ostalih šol tudi pianisti sodelujejo v naših skupinah in tako pridobijo pomembno izkušnjo skupnega igranja. Priporočamo da se začetniki vsaj 4 leta posvetijo klavirju, sintesizer pa dodajo, ko obvladajo osnovne tehnične in bralne veščine.

Kitara je eden od standardnih instrumentov, poučuje jo eden najboljših mladih klasičnih kitaristov pri nas, Nejc Pirnat. Trenutno opravlja podiplomski študij na dunajski glasbeni akademiji (MDW), zato so mogoče večinoma online lekcije, če pa se nahaja v Sloveniji, pa seveda tudi v živo.

kontakt: nejc.pirnat@gmail.com

GSM +386 51 707 260

Etno tolkala so velika skupina tolkal, ki izvirajo iz glasbe različnih ljudstev sveta. Lahko jih tolčemo z rokami ali palicami, drgnemo ali stresamo. Vsaka kultura je razvila svojo različico instrumentov, veliko jih izvira iz Afrike in Azije. Ti inštrumenti so v procesu učenja glasbe zelo primerni za začetnike, ki zelo radi sodelujejo v skupinah. Zanje v začetku ni potrebno znanje branja not in tehničnega znanja igranja, zato so se uveljavili v različnih terapevtskih skupinah (tolkalni krogi) in pripravnicah na glasbeno šolo (Orff). V naših skupinah jih igrajo začetniki na tolkalih, kot tudi klavirju, saj pianisti tako dobijo občutek za pomembnost ritma, kar je pri pianistih pogosto hiba, ker so v procesu osnovnega šolanja pianisti običajno izolirani od skupinskega igranja.